Probiotyk. A co to jest?
„Pro bios” z greckiego „dla życia” – to określenie probiotyków, niezwykle korzystnych „dla życia” pożytecznych mikroorganizmów . Najpopularniejszymi i najlepiej przebadanymi probiotykami są bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium oraz drożdże Sacharomyces boulardii.
Mianem probiotyków określa się żywe drobnoustroje (drożdże, bakterie), które korzystnie wpływają na zdrowie organizmu, gdy są podawane w odpowiednich ilościach. Najczęściej jako probiotyki wykorzystuje się bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp. boulardii oraz niektóre gatunki Escherichia
i Bacillus.
Probiotyki mają różne mechanizmy działania w zależności od szczepu. M.in. mogą wpływać immunomodulująco na układ immunologiczny, dezaktywować produkowane przez mikroorganizmy toksyny oraz kolonizować przewód pokarmowy, powodując utrzymanie równowagi flory jelitowej.
Dr n. med. Małgorzata Gołkowska – specjalista neonatolog i pediatra
Centrum Zdrowia Dziecka, Baby Clinic